$type=grid$sn=0$l=1$rm=0$c=3$m=0$show=home

[NIEUWS]_$type=three$c=3$au=0$cm=0$show=home

$show=home

Wat verandert op 1 juli?


Bij het begin van de zomervakantie treden een rist maatregelen in werking die een impact hebben op de portemonnee. Reizigers en bouwers worden beter beschermd en fiscale adviseurs en notarissen moeten op hun tellen passen.

1. Bijkomend aanvullend pensioen voor zelfstandigen

450.000 zelfstandigen zonder vennootschap krijgen een extra mogelijkheid om voor een aanvullend pensioen te sparen. Vanaf 1 juli wordt het mogelijk een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) af te sluiten met een verzekeringsmaatschappij. Het wettelijk pensioen van zelfstandigen, gemiddeld 1.282 euro voor een volledige loopbaan, volstaat namelijk niet om een behoorlijke levensstandaard aan te houden.

Zelfstandigen kunnen nu ook al sparen voor een pensioen boven op het wettelijk pensioen via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Maar dat heeft zijn beperkingen. De bijdragen die de ondernemer ervoor kan storten zijn begrensd. Op stortingen voor een POZ staat geen bovengrens.

De POZ staat open voor eenmanszaken en vrije beroepers die hun activiteiten niet in een vennootschap hebben ondergebracht. Ook zelfstandigen in bijberoep komen in aanmerking, op voorwaarde dat het bijberoep een netto belastbaar beroepsinkomen van minstens 13.550,50 euro per jaar oplevert. Verder kunnen meewerkende echtgenoten en zelfstandige helpers onder bepaalde voorwaarden via een POZ sparen.

Op de premies geldt een taks van 4,4 procent. De betaalde premies leveren een belastingvermindering van 30 procent op. Dat fiscaal voordeel is meestal kleiner dan de stortingen voor het VAPZ, waar het voordeel tot 50 procent kan oplopen. Nog een nadeel is dat de stortingen voor een POZ, in tegenstelling tot de stortingen voor het VAPZ, niet van uw beroepsinkomen worden afgetrokken.

Zelfstandigen kunnen het kapitaal dat ze via een POZ sparen niet voor hun pen-sioenleeftijd opnemen. Bij een pensionering moeten ze op het kapitaal een solidariteitsbijdrage (meestal 2%) en een Riziv-bijdrage van 3,55 procent betalen. Op het saldo (met uitzondering van winstdeelnemingen) betalen ze 10 procent in de personenbelasting.

2. Hogere kilometervergoeding voor werknemers

Werkgevers kunnen werknemers een vergoeding geven als ze voor hun beroepsverplaatsingen hun eigen auto, motorfiets of bromfiets gebruiken. Als die onkostenvergoeding niet meer dan 0,3573 euro per kilometer is, wordt ze bij de werknemer niet belast. Tot nu was dat slechts tot 0,3460 euro per kilometer.

3. Aannemers verplicht zich te verzekeren

Aannemers moeten verzekerd zijn voor ernstige gebreken die de stevigheid, de stabiliteit of de waterdichtheid van een woning of een appartement in het gedrang brengen en die zich pas manifesteren nadat de bouwheer de werken heeft aanvaard. Denk aan een doorbuigend dak, opstijgend vocht dat de stevigheid van de muren aantast of beton van bedenkelijke kwaliteit. De verplichting geldt voor alle woningen of appartementen waarvoor vanaf 1 juli een bouwvergunning wordt uitgereikt.

Tot 1 juli waren alleen architecten verplicht zich daarvoor te verzekeren. Nu ook aannemers een verzekering moeten afsluiten, hebben opdrachtgevers meer aanspreekpunten als hun woning ernstige gebreken vertoont. In de praktijk gebeurde het dat ze zich uitsluitend tot de architect richtten, zeker als de aannemer failliet was gegaan. De architect moet erop toezien dat alle aannemers verzekerd zijn.

4. Verhoging van inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

106.000 senioren krijgen vanaf juli een hogere uitkering. Het gaat om personen die geen of te weinig pensioen hebben opgebouwd. De federale regering zette eerder deze maand het licht op groen om de inkomensgarantie voor ouderen (IGO) te verhogen. Voor alleenstaanden gaat de maandelijkse uitkering met 13,20 euro omhoog tot 1.096,48 euro per maand. Voor een gehuwde of samenwonende 65-plusser stijgt de IGO naar 730,98 euro, een stijging met 8,80 euro.

5. Betere bescherming bij pakketreizen

Wie vanaf 1 juli een pakketreis boekt, krijgt meer bescherming. Een pakketreis houdt in dat iemand bij een reisorganisator voor dezelfde reis minstens twee diensten boekt, zoals een vlucht en een overnachting of een hotel en een of meerdere excursies.

De bescherming geldt ook voor wie een reis boekt via het internet en via de site van een luchtvaartmaatschappij doorklikt naar een site van een ander bedrijf om een auto of een hotel te boeken. De voorwaarde is wel dat de eerste site de naam, het e-mailadres en de betalingsgegevens overmaakt aan de tweede dienstverlener en dat de tweede boeking binnen 24 uur gebeurt.

Reizigers worden niet alleen beter geïnformeerd. Voortaan moeten ze hun uitdrukkelijke toestemming geven voor belangrijke wijzigingen. Als ze daar niet mee akkoord gaan, wordt de reisovereenkomst automatisch ontbonden en moet de organisator de reis binnen 14 dagen terugbetalen.

Verder mag de reisorganisator geen buitensporige kosten meer aanrekenen als reizigers hun reis, om welke reden ook, annuleren. Hij mag wel nog een redelijke vergoeding vragen als dat in het contract staat. Bij buitengewone omstandigheden, zoals een explosie van geweld of een vulkaanuitbarsting, hebben reizigers het recht de reis gratis te annuleren en mag de organisatie geen administratieve kosten aanrekenen.

6. Terugbetaling stroomfactuur in Vlaanderen

Vanaf juli krijgen gezinnen en kmo’s in Vlaanderen het geld terug dat ze in 2009-2017 te veel hebben betaald voor de federale energiebijdrage. Voor gezinnen gaat het om enkele euro’s per jaar, voor zelfstandigen en kmo’s kan het om enkele duizenden euro’s gaan.

In totaal is sprake van 85 miljoen euro. Wat gezinnen en bedrijven te veel hebben betaald, wordt vanaf juli tot eind 2019 afgetrokken van de maandelijkse factuur. In Brussel en Wallonië werd de fout eerder al rechtgezet en terugbetaald.

7. Agressieve fiscale constructies

Het is opletten geblazen voor fiscale adviseurs, advocaten, notarissen en cijferberoepen zoals accountants en revisoren. Op 5 juni is een Europese richtlijn administratieve samenwerking gepubliceerd (in het jargon bekend als DAC6) die belastingadviseurs verplicht bepaalde grensoverschrijdende fiscale constructies aan te geven bij de nationale belastingadministratie. Die zal ze uitwisselen met andere Europese lidstaten.

De meldingsplicht slaat op constructies die als agressief of verdacht worden gezien. De meldingsplicht geldt voor wie tussenkomt in het advies of de implementatie van zo’n constructie. ‘Daarmee wil de Europese Commissie allerhande vormen van agressieve fiscale planning en belastingontwijking aan banden leggen’, zegt fiscaal advocaat Alain Claes (Sherpa Law). ‘De richtlijn viseert geen fiscale fraude.’

De meldingsplicht geldt vanaf 1 juli 2020. Toch voorziet de richtlijn erin dat de adviseurs met terugwerkende kracht ook de constructies moeten melden waarvan de eerste stap is geïmplementeerd tussen 25 juni 2018 en 1 juli 2020. Die constructies moeten tegen uiterlijk 31 augustus 2020 worden aangegeven.

De federale regering nam al initiatieven om de richtlijn in nationaal recht om te zetten. ‘Het is voor adviseurs nog afwachten in welke mate de nationale wetgever hen zal ontheffen van die verregaande meldingsplicht omdat ze een wettelijk beschermd beroepsgeheim hebben’, zegt Claes.

8. Beperking maximumsnelheid op Franse wegen

Tot slot nog een waarschuwing voor wie zich deze zomervakantie op de Franse wegen begeeft. Op de Franse gewestwegen is de toegelaten maximumsnelheid voortaan 80 in plaats van 90 kilometer per uur. Belgen die geflitst worden, krijgen een boete in de bus.

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=home

$show=/p/faq.html$type=list$m=0$c=20$p=1

$show=/p/faq.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/faq.html

$show=/p/aanbod.html$type=grid$m=0$rm=1$sn=0$c=10$p=1

$show=/p/btw.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/belastingen.html$type=one$m=0$rm=1$sn=1$c=5$p=1

$show=/p/nieuws.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=/p/over-ons.html

[IN DE KIJKER]_$type=sticky$c=4$m=0$l=1$icon=1$h=318$show=post

Naam

aanbod,3,belastingen,10,btw,6,faq,10,in de kijker,18,nieuws,19,nieuwsbrief,3,
ltr
item
ruba boekhouding: Wat verandert op 1 juli?
Wat verandert op 1 juli?
https://4.bp.blogspot.com/-EGVuDgXSfMg/XG1LeEwjhyI/AAAAAAAAADo/eZX_tzP3F4Ys3H5jdzMbZBpfWEPKEh0twCLcBGAs/s640/ruba%2B1%2Bjuli.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-EGVuDgXSfMg/XG1LeEwjhyI/AAAAAAAAADo/eZX_tzP3F4Ys3H5jdzMbZBpfWEPKEh0twCLcBGAs/s72-c/ruba%2B1%2Bjuli.jpg
ruba boekhouding
https://www.ruba.be/2018/11/wat-verandert-op-1-juli.html
https://www.ruba.be/
https://www.ruba.be/
https://www.ruba.be/2018/11/wat-verandert-op-1-juli.html
true
8032706706216481112
UTF-8
Alle updates Geen zoekresultaten TOON ALLE Ontdek meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S UPDATES Bekijk Alles VOOR U AANBEVOLEN Rubriek Archief ZOEKEN ALLE UPDATES Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Volgers Volgen THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy